Jeg gjennomfører nå et studie hos Oslomet, “Dybdekompetanse og bærekraft i eget yrke“. Samtidig så arbeider jeg som faglærer innenfor et studie på den videregående skole, VG3 Automatisering. Samtidig som jeg er faglærer og gjennomfører dette studiet hos Oslomet, så gjennomfører jeg også et annet studie hos NTNU som heter “Kus for lærere i Cybersmart“.
Europeisk og norsk industri er i dag i et generasjonsskifte i teknologi tilpasset det som man kaller for “det grønne skifte i industrien” der målet, kanskje spesielt for Norge er å oppnå en overgang fra å være først og fremst råvareprodusent av olje og gass, til at vi gå over til å ha en nasjonaløkonomi som har en forholdsvis større grad av bærekraft. For å oppnå dette så kreves det en modernisering og en teknologisk omstilling i samfunnet og i industrien.
Her er noen webressurser som kanskje kan bidra til å kaste lys over denne problemstillingen:
- Stortingsmelding 27 (2016-2017) – Industrimeldingen
- Regjeringen – Grønne løsninger og digitalisering
- Stortingsmelding 40 (2020-2021) – Handlingsplan for å nå bærekraftmålene
- Norsk Elektrisk komite – Cybersikkerhet
- Norsk Industri – Cybersikkerhet og Industri 4.0 – Veikart
- Sintef – Rapport om IKT sikkerhet i industrielle IKT systemer
- Lørntech – Det grønne skiftet
- FN sine bærekraftmål
I forbindelse med en slik omstilling og modernisering i samfunnet og i industrien, så vil det også kreves en tilsvarende endring og modernisering i utdannings og skolesektoren, kanskje spesielt i forhold elektro og teknologifagene.
Forrige år så gjennomførte jeg studiet “Anvendelse av ny teknologi i yrkesfag” også i regi av Oslomet. I denne forbindelse så ble det utviklet er nytt undervisningopplegg for et nytt fag “Elektroniske kretser og nettverk” for klasse VG1 elektro og datateknologi.
Jeg vil forsøke å få til en tilsvarende “modernisering” i forbindelse med årets undervisning i studieretningsfag i klasse VG3 automatisering, innenfor rammene av den eksisterende læreplanen.
Dagens læreplan har bare noen forholdsvis korte og generelle målformuleringer i forhold til det som går på “Industri 4.0 og det digitale skiftet”:
- Anvende ulike elektroniske kommunikasjonssystemer i automatiserte anlegg
- Vurdere datasikkerhet i automatiserte anlegg
- Programmere, idriftsette samt gjøre rede for roboters funksjon og anvendelse i produksjonsanlegg
For å nå disse sluttkompetansemålene i lys av “Industri 4.0 og det digitale skiftet”, så kreves det i utgangspunktet en nokså omfattende kompetanseoppbygging hos elevene. Jeg har blogget litt om hvordan jeg mener at dette eventuelt kan skje.
Studiet hos NTNU ser så langt ikke ut til å ikke være særskilt teknologirettet, i betydningen “utarbeidet for teknologiske yrkesfag”. Det ser ut til kanskje å være mer rettet mot “generelle IT brukere”, og kanskje ikke så veldig mye rette mot de omstillinger i teknologi som ser ut til å være nødvendig innenfor elektrofagene og andre teknologifag.
I forbindelse med det parallelle studiet hos Oslomet, så vil jeg forsøke å utvikle en teknologidel av denne helheten, slik at det også forhåpentligvis oppnås et undervisningopplegg som kan passe for elektro og teknologifagene og spesielt da VG3 automatisering.
Jeg vil i denne forbindelse forsøke å få til en “fysisk hospitering” hos en av de forholdsvis store leverandørene av Industriroboter og også et digitalt samarbeid med en av de store internasjonale aktørene innenfor digitale kommunikasjons og sikkerhetsløsninger.