Dom i Agder Lagmannsrett om krav til dokumentasjon etter reparasjon og ombygging (LA‑2023‑68790).

Det har vært en del diskusjon om hvorvidt kravene i Produktkontrolloven og i forskrift “Forskrift om produksjon og omsetning av fritidsfartøy og vannscootere mv.”, og krav til CE merking og EU samsvarserklæring gjelder ved salg av brukte båter eller ikke.

Det har blitt avsagt en forholdvis nylig dom i Agder Lagmannsrett (2025) som kanskje kaster litt lys over denne problemstillingen. Jeg har lastet ned dommen i fra Agder Lagmannsrett og forsøkt å gi den en litt grundig gjennomgang for å se hva som egentlig står der.

Saken gjelder en fritidsbåt som er handler mellom to privatpersoner, Da gjelder i kjøpsloven og ikke forbruerkjøpsloven.

En kort oppsummering av “sakens faktum”.

  • Båten, en Failrline Phantom 40 ble produsert ny i 2005.
  • I 2014 så blir båten stjålet og den grunnstøter slik at det oppstår omfattende skrogskader.
  • Båten blir avskrevet av forsikringsselskapet som ikke lønnsom å reparere.
  • Et profesjonelt båtverksted kjøper vraket av forsikringsselskapet for 420.000,- Dette skjedde i 2014, forholdvis kort tid etter havariet.
  • Båtverkstedet reparerer og bygger opp båten bruker selv båten i 2 år og selger den videre i 2017.
  • 2017- Første privatperson, kjøper båten etter havari og gjenoppbygging
  • Andre privatperson kjøper båten i 2019
  • Tredje privaperson kjøper båten i 2020
  • Tredje privatperson oppdager bobler i skroget i 2021
  • 2022 – Tredje privatperson oppdager omfanget av den grunnstøtingen som skjedde i 2014 og omfanget av den reparasjon som da hadde skjedd, og at reparasjonen ikke var dokumentert.
  • 2022 – Tredje privatperson krever kjøpet hevet på basis av tidligere skade i 2014, med den påfølgende gjenoppbygging som hadde skjedd, Tar ut rettslig stevning.
  • 2023 – Dom i Lyngdal Tingrett. Kjøpet mellom andre og tredje privatperson blir hevet, og personlig eier no 2 blir dømt til å tilbakebetale kjøpesummen til personlig eier no 3.
  • 2023 – Andre personlige eier anker dommen til Agdel Lagmannsrett.
  • 2015 – Agder Lagmannsrett stadfester dommen i fra Lyngdal Tingrett, og personlig eier no 2 blir dømt til å betale tilbake kjøpesummen, pluss en erstatning, pluss saksomkostninger, til sammen ca 2.8 mill kroner, til personlig eier no 3.

Noe av rettens begrunnelse for at kjøpet ble hevet, det var at det ikke fantes noen dokumentasjon for den reparasjon som båten hadde gjennomgått i 2014, og at det derfor fantes en høy grad av uskikkerhet rundt båtens tekniske tilstand og sikkerhetsnivå.

Retten begrunner ikke spesielt med at det mangler ny CE merking, dokumentasjon og samsvarserklæring, med utgangspunkt i lov om produktkontroll og “Forskrift om produksjon og omsetning av fritidsfartøy og vannscootere mv.” Retten sier bare at det mangler en nødvendig grad av dokumentasjon, i forhold til den gjennomførte reparasjon, uten å spesifisere hvilken dokumentasjon dette så skulle være.

Selv om lov om produktkontroll og “Forskrift om produksjon og omsetning av fritidsfartøy og vannscootere mv.” er nevnt spesisfikt i begrunnelsen, så stiller jo retten rent praktisk og faktisk de samme kravene til den gjennomførte reparasjon, som de som følger av lov om produktkontroll og “Forskrift om produksjon og omsetning av fritidsfartøy og vannscootere mv.”

Konklusjon:

  • Hvis det gjennomføres reparasjoner eller endringer som har betydning for båtens sikkerhetsmessige status, så er det viktig at man utarbeider og tar vare på dokumentasjon for utført jobb, slik at man kan dokumentere at jobben er utført på korrekt måte.
  • Når privatpersoner handler båt med hverandre, ut i fra kjøpslovens bestemmelser, så er det viktig at man gir hverandre tilstrekkelig utdypende opplysninger omkring tidligere arbeider og modifikasjoner og at man ikke holder skjult opplysninger som kan ha betydnig for båtens tekniske tilstand og sikkerhetsnivå

Så er det da opp til hver enkelt av oss, om man ønsker å begrunne disse prinsippene ut i fra dommen i Agder Lagmannsrett i 2025, eller ut i fra lov om produktkontroll og “Forskrift om produksjon og omsetning av fritidsfartøy og vannscootere mv.” Konklusjonen blir jo den samme.

Jeg kjenner saken bare i fra den dommen man kan laste ned i fra Lovdata. Hvis det er noen som kjenner til saken, eller som mener at noe av min beskrivelse er feil, så si gjerne i fra.

Bruke mobil som GPS antenne for PC:

Ja, det er mulig å bruke en mobiltelefon som en ekstern GPS-antenne for en PC ved hjelp av Bluetooth eller USB-kabel. Du må bruke en app på telefonen som deler GPS-posisjonen som en NMEA-strøm, og deretter koble denne strømmen til PC-en.

Fremgangsmåte:
  1. 1. Velg en app:
    Last ned en app som lar deg dele GPS-data fra mobiltelefonen din. Eksempler på slike apper er:

  2. 2. Koble til telefonen:
    • Bluetooth: Aktiver Bluetooth på både telefonen og PC-en. Koble dem sammen gjennom operativsystemets Bluetooth-innstillinger.
    • USB-kabel: Koble telefonen til PC-en med en USB-kabel. Du må kanskje aktivere USB-tilkobling for dataoverføring (eller lignende) i telefonens innstillinger.
  3. 3. Konfigurer appen:
    Åpne GPS-delingsappen på telefonen og konfigurer den til å sende NMEA-data via Bluetooth eller USB.
  4. 4. Koble til PC-en:
    • Bluetooth: På PC-en må du velge den Bluetooth-tilkoblede telefonen som GPS-kilde i programvaren du bruker på PC-en.
    • USB-kabel: På PC-en må du finne ut hvilken COM-port telefonen er koblet til og konfigurere programvaren på PC-en til å lese GPS-data fra denne COM-porten.
  5. 5. Test:
    Åpne et program som bruker GPS (f.eks. et kartprogram) på PC-en for å se om GPS-dataene fra telefonen blir brukt riktig. 

Viktig:
  • Sørg for at telefonen din har god GPS-dekning for å få nøyaktige posisjonsdata. 
  • Noen programmer på PC-en kan ha innebygd støtte for å bruke en mobiltelefon som GPS-antenne, så sjekk programvarens dokumentasjon. 
  • Noen programmer krever at du spesifikt velger hvilken COM-port telefonen er koblet til. 
  • Vær oppmerksom på at noen GPS-delingsapper kan ha begrensninger på gratisversjoner. 
  • I noen tilfeller kan det være enklere å bruke en dedikert GPS-mottaker for PC-en, spesielt hvis du trenger høy nøyaktighet eller hvis du bruker programvare som ikke støtter mobiltelefoner som GPS-antenne. 

CE merking av båt

Fra forskriften:

§ 1.Virkeområde
2) Forskriften gjelder for fritidsfartøy, vannscootere og fremdriftsmotorer som skal gjennomgå større ombygging.

§ 3.Definisjoner
m. Større fartøyombygging: en ombygging som
1. endrer fritidsfartøyets eller vannscooterens framdriftsmiddel
2. innebærer en større motorendring, eller
3. endrer fritidsfartøyet eller vannscooteren i en slik grad at det har innvirkning på relevante grunnleggende sikkerhets- eller miljøkrav i forskriften.
n. Større motorendring: endring av en framdriftsmotor som fører til at motoren overskrider grenseverdiene for utslipp angitt i vedlegg 1 del B, eller økning av motorens nominelle effekt med mer enn 15 %.

§ 16.Framgangsmåter for samsvarsvurdering
(3) Enhver person som bringer i omsetning eller tar i bruk framdriftsmotor, fritidsfartøy eller vannscooter etter en større motorendring eller fartøyombygging, eller enhver person som endrer det tilsiktede formålet med fritidsfartøy eller vannscooter som ikke omfattes av forskriften, på en måte som gjør at det faller inn under virkeområde, skal anvende framgangsmåten nevnt i § 20, før produktet bringes i omsetning eller tas i bruk.

§ 20.Vurdering av ferdigbygd produkt
Vurderingen av ferdigbygd produkt nevnt i § 16 andre, tredje og fjerde ledd, skal utføres som angitt i vedlegg 17.

Fra direktivet:

Artikkel 2
Virkeområde
f) fartøyer som skal gjennomgå en større ombygging.

Artikkel 3
Definisjoner
7) «større fartøyombygging» en ombygging av et fartøy som
endrer dets framdriftsmiddel, omfatter en større motorendring,
eller endrer fartøyet i en slik grad at det kanskje ikke
oppfyller de gjeldende grunnleggende sikkerhets- eller
miljøkravene fastsatt i dette direktiv,

SAMSVARSVURDERING
Artikkel 19
Gjeldende framgangsmåter for samsvarsvurdering
3. Enhver person som bringer i omsetning eller tar i bruk en
framdriftsmotor eller et fartøy etter en større endring eller
ombygging av den eller det, eller enhver person som endrer det
tilsiktede formålet med et fartøy som ikke omfattes av dette
direktiv, på en måte som gjør at det faller inn under dets
virkeområde, skal anvende framgangsmåten nevnt i artikkel 23,
før produktet bringes i omsetning eller tas i bruk.

Artikkel 23
Vurdering av ferdigbygd produkt
Vurderingen av ferdigbygd produkt nevnt i artikkel 19 nr. 2, 3
og 4, skal utføres som angitt i vedlegg V.

Regelverk-el-i-båt

Overordnet regelverk:

Samling av regelverk

Beskrivelse av hovedprinsipper:

Dette følger av forordet i FEL:

Forskriften er en funksjonell forskrift tilpasset forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften).

At forskriften er funksjonell innebærer at forskriften ikke inneholder detaljerte tekniske krav for utførelse av lavspenningsanlegg, men gir grunnleggende sikkerhetskrav som viser hvilke farer forskriften tar sikte på å verne mot. Forskriften viser til normer som beskriver hvordan sikkerhetskravene kan oppfylles. Forskriften med veiledning og de normene det er vist til, viser samlet det sikkerhetsnivået som skal legges til grunn. Det er imidlertid bare forskriften som er juridisk bindende slik at man kan velge andre løsninger. Ved valg av andre løsninger må det kunne dokumenteres bl.a. ved analyse av risiko at minst tilsvarende sikkerhet oppnås som om de normene forskriften viser til skulle vært lagt til grunn. Dersom det viser seg at det oppstår konflikt mellom de sikkerhetskravene forskriften stiller og løsninger som normene eller eventuelle alternative løsninger legger til grunn, er det forskriftens sikkerhetskrav som skal være oppfylt.

Når det gjelder “man” så vil dette være profesjonelle virksomheter som har tilgang til alle de relevante normene. “Menigmann” har ikke tilgang til normene og de detaljerte kravene som beskrives i normene.

Hva kan jeg gjøre selv?

Fra veiledning til maritime anlegg:

Til § 4
Hvem som kan forestå prosjektering, utførelse, endring og reparasjon av maritime elektriske anlegg reguleres i forskrift 19. juni 2013 nr. 739 om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet tilelektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek).

Fra veiledning til FEK:

Veiledning til § 6

Første ledd gjelder de som også omtales som fagarbeidere eller de som skal arbeide selvstendig med utførelse og reparasjon av anlegg eller utstyr.

Vilkåret om relevans innebærer at utdanningen som fører frem til fagbrevet, inneholder de fag som gjør at vedkommende har slik kunnskap som er nødvendig for de arbeidsoppgaver som skal utføres.

Annet ledd åpner for at personer med fagbrev som i seg selv ikke kvalifiserer for å kunne arbeide med bygging og vedlikehold av elektriske anlegg, likevel kan utføre visse oppgaver på anlegget. Forutsetningen er at utdanningen inneholder enkelte fag innen elektrofaget, og at oppgavene som skal utføres ligger innenfor fagene de har fått opplæring i. I tillegg er det et vilkår at de også har fått opplæring i samsvar med kravene som fremgår av forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg.

I bestemmelsens femte ledd åpnes det for at ufaglærte kan utføre mindre arbeid på et elektrisk anlegg. Med mindre arbeid menes

  • tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording,
    tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording,
  • tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere,
  • tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt,
  • montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg,
    utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Også arbeid på lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ufaglærte dersom alle de følgende vilkårene er oppfylt:

  • effekten ikke overstiger 200 VA,
    monterings- og bruksanvisning følges nøye,
  • hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll, og
  • tilkopling til 230 V-nettet utføres av registrert virksomhet, dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.

Medisiner mot høyt blodtrykk

Vanndrivende medisiner

Centyl

Hydrochlorothiazide

 

Fra artikkel om bivirkninger i Dagbladet, den 08 Mars 2025:

ACE-Hemmere (AngiotensinConverting Enzyme inhibitors.

Eksempler: Enalapril, Lisinopril, Ramipril.)

Vanlige bivirkninger:

  • Tørrhoste
  • Svimmelhet
  • Økt Kalium i blodet
  • Tretthet.

Alvorlige bivirkninger å være obs på:

  • Angioødem (Hevelse i ansiktet, lepper, tunge eller hals.)
  • Nyresvikt (Ofte mer vanlig hos eldre eller personer med eksisterende nyresykdom.)

Kaliumkanalblokkere:

Eksempler: Amlodopin, Felodopin

Vanlige bivirkninger:

  • Hevelse i ankler og bein
  • Hodepine
  • Rødme eller varmefølelse i ansiktet

Alvorlige bivirkninger å være obs på:

  • Uregelmessig hjerterytme (arytmi).
  • Alvorlig lavt blodtrykk (kan gi svimmelhet og besvimelse).

 

Angiotensin II reseptorblokkere (ARBs)

Eksempler: Losortan, Valsartan, Olmesartan

Vanlige bivirkninger:

  • Svimmelhet
  • Hodepine
  • Kvlame

Alvorlige bivirninger å være obs på:

  • Nyresvikt
  • Økt kalium i blodet.

Andre kilder:

 

Betablokkere

Eksempler: Metoprolol, Bisoprolol, Atenolol, (Nebivolol)

Vanlige bivirkninger.

  • Tretthet
  • Svimmelhet
  • Kalde hender og føtter.

Alvorlige bivirkninger å være obs på:

  • Elektrolyttforstyrrelser (lavt kalium eller natrium i blodet)
  • Dehydrering