Kommunikasjon sensorer

I smartgrid transformatorstasjon der kommunikasjon er basert på IEC 61850, vil datastrømmen fra målere av spenning og strøm skje via fiberobtikk eller kobberkabler?

I en smartgrid transformatorstasjon der kommunikasjon er basert på IEC 61850-standarden, vil datastrømmen fra målere av spenning og strøm typisk skje via fiberoptikk.

Her er noen grunner til hvorfor fiberoptikk foretrekkes:

  1. Støyimmunitet: Fiberoptiske kabler er immune mot elektromagnetisk interferens (EMI) og radiofrekvensinterferens (RFI), som kan være et problem i elektriske anlegg med høy spenning og strøm.
  2. Avstand: Fiberoptikk tillater dataoverføring over lange avstander uten signaltap, noe som er fordelaktig i store transformatorstasjoner.
  3. Båndbredde: Fiberoptiske kabler har høy båndbredde, som muliggjør rask og stor datamengdeoverføring, noe som er viktig for realtidsdata og kontroll i smartgrids.
  4. Sikkerhet: Fiberoptiske kabler er vanskeligere å tappe uten å bli oppdaget, noe som øker datasikkerheten.

Selv om kobberkabler kan brukes i noen situasjoner, spesielt over korte avstander eller i mindre krevende miljøer, er fiberoptikk den foretrukne løsningen i de fleste moderne smartgrid transformatorstasjoner for å sikre pålitelig og effektiv kommunikasjon i henhold til IEC 61850-standarden.

Kan vi si at dette er en forskjell mellom vanlige industrielle feltbus og tilsvarende hos digitale transformatorstasjoner, at for industreielle feltbus så bruker man kobberkabel men for transformatorstasjiner så bruker man lysledere på laveste nivå ut mot sensorer og aktuatorer?

Ja, vi kan si at det er en forskjell mellom vanlige industrielle feltbussystemer og de som brukes i digitale transformatorstasjoner når det gjelder kommunikasjonsmedier. Her er en sammenligning som belyser denne forskjellen:

Industrielle Feltbussystemer

  • Kommunikasjonsmedier: Tradisjonelt bruker industrielle feltbussystemer kobberkabler til kommunikasjon mellom sensorer, aktuatorer, og kontrollere. Eksempler på feltbusstandarder inkluderer PROFIBUS, Modbus, og DeviceNet.
  • Avstand og miljø: Disse systemene er ofte brukt i relativt små til middels store anlegg hvor avstanden mellom enhetene ikke er veldig stor, og hvor elektromagnetisk støy kan håndteres med skjerming og andre teknikker.
  • Bruksområde: Vanlig i fabrikker, produksjonslinjer og andre industrielle prosesser hvor robusthet og kostnadseffektivitet er viktige faktorer.

Digitale Transformatorstasjoner (Smartgrids)

  • Kommunikasjonsmedier: I digitale transformatorstasjoner, spesielt de som følger IEC 61850-standarden, brukes fiberoptiske kabler mye på grunn av deres overlegne støyimmunitet, båndbredde og evne til å overføre data over lange avstander uten signaltap.
  • Avstand og miljø: Disse systemene må ofte håndtere kommunikasjon over større avstander og i miljøer med høy elektromagnetisk interferens, slik som i nærheten av høye spenninger og strømmer. Fiberoptikk gir en pålitelig løsning i slike forhold.
  • Bruksområde: Brukt i kraftdistribusjon og overføring, transformatorstasjoner, og andre kritiske infrastrukturer hvor høy pålitelighet, sikkerhet, og rask dataoverføring er avgjørende.

Oppsummering

Den viktigste forskjellen er at industrielle feltbusser hovedsakelig bruker kobberkabler, mens digitale transformatorstasjoner i økende grad benytter fiberoptiske kabler for kommunikasjon på grunn av de krevende miljøene og behovet for pålitelig, rask dataoverføring over lange avstander. Dette gjør fiberoptikk til det foretrukne mediet i moderne transformatorstasjoner, mens kobber fortsatt er vanlig i tradisjonelle industrielle feltbusser.

4o